Trädgårdsmöbler i trä & gammaldags stil

Det gamla är det nya moderna. I ett allt mer miljömedvetet samhälle så tar vi om hand om våra möbler och prylar. Det här är en relativt ny företeelse från att tidigare kört saker på tippen när vi tröttnat på dem. Som tur är finns det trädgårdsmöbler som är nytillverkade med gammal stil. Det är allt från romantiska trädgårdsbänkar till klassiska trästolar som åter designas . De är lika charmiga men det finns fördelar med en ny träsoffa i gammal stil gentemot en som är tillverkad för tiotals år sedan. Nya tekniker gör dem nämligen både tåligare och mer lättskötta. Gamla träsoffor måste ofta oljas in flera gånger per säsong för att hålla sig fräscha.

 

Träets samspel med de övriga elementen

 

Trä är ett naturligt material som vi har gott om i Sverige. Våra mest älskade trädgårdsmöbler som blivit klassiker är därför inte helt förvånande tillverkade i trä. En stor fördel att välja en trädgårdsmöbel i gammal stil är att de verkligen passar överallt. Ett säkert inredningstips är nämligen att blanda gammalt med nytt. Det är betydligt svårare att inreda med modern design än tvärtom. Exempelvis kan du placera en träsoffa i en Feng Shui-trädgård, likaväl som i en engelsk vildvuxen eller i en fransk tuktad trädgård. Trämöblerna har sin rätta plats i våra trädgårdar medan modern design och nya material kan kännas otroligt malplacerade.

  • Minimalistiska japanska trädgårdar
  • Allmoge trädgårdar (Tänk mormors blomsterrabatter och syrenér)
  • Engelska vildvuxna naturträdgårdar
  • Franska millimeter-perfekta trädgårdar
  • Harmoniska Feng Shui-trädgårdar

I alla ovanstående trädgårdstyper har trämöbler sin givna plats eftersom det är ett naturligt material. Trä är ett av grundelementen. De övriga är eld, jord, metall och vatten. Precis de material som återfinns i våra trädgårdar. Trämöbler skapar därför en naturlig harmoni. I Feng Shui symboliserar trä själva trädgården, symbiosen mellan det gröna och blommorna. Eftersom vi blir allt mer medvetna om hur naturen fungerar och att den har en lugnande effekt på oss, är det inte konstigt att trä är supertrendigt igen, både i villaträdgården och vid balkongodlingen.

Det här inlägget postades i Blandat, Utemöbler. Bokmärk permalänken.