Jag vill ju ha altandörrar med spröjs

Spröjs innebär att en ruta är indelad i flera mindre sektioner. De hålls samman av ramar i trä. Förr i tiden var de flesta fönster spröjsade och anledningen till det var att det var för dyrt att göra stora sektioner i glas. En annan fördel är att bara en mindre del av ett fönster går sönder. Om olyckan skulle vara framme. Själv är jag dock ute efter det gammaldags utseende som spröjsade fönster och altandörrar har.

Pardörrar för extra ljusinslaäpp

pardörrar till altanen innebär att vi får mycket större ljusinsläpp än med en enkeldörr. En fördel förutom att man får in mer dagsljus är att vi ser mer av trädgården inifrån huset och att det därför inte känns lika instängt. Det har faktiskt väldigt stor effekt på hela rummet. Den enda lilla nackdelen är att glas inte isolerar så bra men tekniken har gått framåt när det energieffektiva glasdörrar!

  • Större glaspartier ger extra ljusinsläpp
  • Spröjsade fönster har traditionellt utseende
  • Spröjs är bra om olyckan är framme

Det är något visst med spröjsade fönster. Särskilt om man har en äldre fastighet tycker jag att moderna fönster påverkar helhetsintrycket på ett tråkigt sätt. Det gäller även altandörrar där man vill ha så mycket ljusinsläpp som det bara är möjligt. Jag är mycket nöjd med att ha hittat bra alternativ i handeln.

Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.